In het noorden van Griekenland ligt Halkidiki, een groot schiereiland met drie lange uitlopers die zich uitstrekken in de Egeïsche Zee. Halkidiki, dat ook wel het geheime paradijs wordt genoemd, kent tal van verborgen schatten: verscholen baaien met goudkleurige zandstranden, een azuurblauwe zee en schilderachtige vergezichten. Athos is de meest oostelijke landtong van dit schiereiland. Hier vind je ook de autonome monnikenstaat Athos, die alleen voor mannen toegankelijk is.
Dag 1 – Het feest van de kloosterkeuken
Na aankomst op Thessaloniki International Airport ‘Makedonia’ reizen we per minibus naar het dorp Ouranoupoli. Nadat je in het hotel bent ingecheckt, is het tijd om even lekker te ontspannen. Probeer bijvoorbeeld eens de beroemde Griekse ijskoffie (‘frappe’) met een paar lokale zoetigheden. ’s Avonds staat het evenement ‘Heilige Heiligdom van de Maagd Maria’ op het programma. Hier kun je volop genieten van plaatselijke lekkernijen die speciaal voor deze gelegenheid worden bereid.
Dag 2 – Het feest aan het kloosterdiner
De dag begint in het hotel met een voedzaam ontbijt vol streekproducten. Daarna kun je mee met een cruise langs de heilige berg Athos. Geniet tijdens de vaartocht van de unieke schoonheid van dit gebied en doe mee met een kookles waarbij je lokale gerechten leert bereiden. Ook is er voldoende gelegenheid om te zwemmen in het kristalheldere water. Na de cruise kun je de rest van de middag naar eigen inzicht doorbrengen. ‘s Avonds genieten we in het eeuwenoude dorpje Stratoni van een verrukkelijk kloosterdiner én van het prachtige uitzicht dat je hier hebt op de omgeving.
Dag 3 – Het feest van de kloosterwijn
Ook deze ochtend start met een gezond ontbijt in het hotel. Daarna kunnen alle mannelijke gasten de kloosterboerderij ‘Chromitsa’ op de heilige berg Athos bezoeken. Tijdens dit bezoek leer je alles over het productieproces van de beroemde wijn uit de streek Metochi Chromista. Daarna genieten we van een heerlijke lunch. De dames in het gezelschap brengen vandaag een bezoek aan het klooster ‘Zigos’ en kunnen tijdens de lunch verschillende lokale wijnen proeven. We sluiten de dag gezamenlijk af met een diner in een lokaal bekend restaurant, waar beroemde chef-koks een kloostermenu voor je samenstellen.
Dag 4 – Dag van vertrek
We beginnen deze laatste dag op Athos weer met een heerlijk ontbijt met verse streekproducten. Daarna maken we ons klaar voor de transfer naar het vliegveld van Thessaloníki, waar het vliegtuig op je wacht. Met een koffer vol mooie herinneringen aan dit bijzondere schiereiland keer je terug naar Nederland.